Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, March 18, 2007

Nieuwe nevelpanter op Sumatra en Borneo

De nevelpanters op Sumatra en Borneo zijn een nieuwe soort. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Tot nu toe dacht men dat het om dezelfde nevelpanters ging als de exemplaren die leven op het vaste land van Zuid-Oost Azië. Maar nu blijkt dus dat de twee soorten een miljoen jaar geleden uit elkaar zijn gegroeid en sinds dien apart van elkaar zijn geëvolueerd.


De nevelpanter dankt zijn naam aan de nevelachtige vlekken op zijn vacht om het dier te camoufleren in het bos. Onderzoekers van het US National Cancer Institute vonden op dna-niveau veertig verschillen tussen de dieren. Verder kwam er ondersteunend bewijs bij het vergelijken van de vachten van de nevelpanters. De panters op Sumatra en Borneo zijn donkerder van kleur dan de soort op het vaste land.


Het WWF schat dat er zich in Borneo tussen de vijfduizend en elfduizend nevelpanters bevinden. Op Sumatra zou het gaan tussen drieduizend en zevenduizend exemplaren. De nevelpanter is een wilde kat die Azië leeft. Vanwege zijn extreem terughoudende natuur, is er maar weinig bekend over het gedrag van deze panter. Zijn biotoop op Borneo wordt bedreigd door ongebreidelde houtkap.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home