Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, March 18, 2007

Gorilla bezorgt mens schaamluis

De mens heeft schaamluis te danken aan de gorilla. Dat blijkt uit een rapport van onderzoekers van het Florida Museum of Natural History. Overdracht van schaamluis tussen mensen komt alleen door seksueel of minstens intiem contact, maar oorspronkelijk zou de mens de parasiet hebben opgelopen door te overnachten in verlaten gorillanesten.


Uit een genetische analyse van schaamluis (Pthirus pubis) blijkt dat de mens de parasiet ongeveer 3,3 miljoen jaar geleden heeft gekregen van de gorilla's. Van de chimpansee kreeg hij nog eens bijna 3 miljoen jaar eerder de hoofdluis. De mens en de gorilla gingen tussen de 7 en 9 miljoen jaar geleden al hun eigen weg.


Schaamluis kan alleen maar kruipen en wordt bij de mens overgedragen via seksueel of in ieder geval intiem contact. Maar dat laatste is volgens de onderzoekers met gorrilla's uiterst onwaarschijnlijk. Wellicht is de overdracht volgens hen naar alle waarschijnlijkheid te danken door te slapen in verlaten gorillanesten. Daar zouden de uitgehongerde luizen zitten te wachten hebben op nieuwe bezoekers.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home