Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, March 18, 2007

Dieren migreren naar het noorden

De meeste dieren in Noordwest-Europa zullen de loop van deze eeuw hun leefgebied opschuiven in noordelijke en oostelijke richting. Dat is volgens wetenschappers van de universiteiten van Wageningen en Oxford het gevolg van de klimaatverandering, waardoor het in het zuiden te warm wordt, terwijl het westen voor een aantal soorten te nat zou worden.


De wetenschappers stellen dat in Noordwest-Europa meer bos zou moeten komen, met onder meer zuidelijke boom- en struiksoorten. Langs rivieren zoals de Rijn en de Elbe zou meer moerasland moeten aangelegd worden. Ondanks een aantal ingrepen van overheidswege, zal het leefgebied van veel soorten volgens de onderzoekers gevoelig afnemen.


Zo verliezen de haas en de middelste bonte specht volgens hen tot 2050 duizenden vierkante kilometers terrein. "De springkikker krijgt er juist veel leefgebied bij, maar kan dat door de versnippering nauwelijks bereiken," voeren ze aan. De onderzoekers verwachten dat menselijk ingrijpen nodig zal zijn om uitsterven van soorten te voorkomen.


Ze zijn er daarbij van overtuigd dat het uiteindelijk nodig zal zijn om bepaalde soorten actief naar eilanden als Engeland en Ierland te brengen. Diersoorten die nu nog in warmere streken leven, zullen die anders volgens hen nooit kunnen bereiken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home