Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, March 24, 2007

Limburg wil meer bloemenweiden

Bijen krijgen het de jongste jaren steeds moeilijker om te overleven. Imkers stellen geregeld een grote bijensterfte vast, vooral door gebrek aan stuifmeel. Het Limburgse provinciebestuur gaat daarom gratis een bloemzaadmengsel voor braak- en restgronden ter beschikking stellen aan grondeigenaars.


Met de actie 'Bloemenweiden in Limburg' wil het provinciebestuur de Limburgers sensibiliseren om hun braakliggende gronden om te vormen tot een bijenvriendelijk en kleurrijk bloemenparadijs. “Bijen zijn een cruciale schakel voor het voortbestaan van de Limburgse landbouw en de fruitsector in het bijzonder,” wordt er opgemerkt.


Bovendien draagt de inzaaiactie bij tot een vitale imkerij, cruciaal voor de Limburgse tuinbouw. "Bij appels, peren, kersen, aardbeien en andere fruitsoorten is bestuiving noodzakelijk voor de fruitkwaliteit,” benadrukte Marc Vandeput, gedeputeerde voor landbouw. "Uit onderzoek blijkt dat de productie van een fruitplantage, waar bijen worden ingezet voor de bevruchting, 20 procent hoger ligt dan in andere plantages.”


Globaal gezien vertegenwoordigen bijen 75 procent van de bestuiving van landbouwgewassen. Wereldwijd wordt de economische waarde van de bestuiving door bijen geraamd op 179 miljard dollar. Limburg telt ongeveer 800 imkers, maar voor het voortbestaan van de sector zijn dringend jonge imkers nodig.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home