Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, March 24, 2007

Waterverbruik stijgt sneller dan wereldbevolking

Een zesde van de wereldbevolking - 1,1 miljard mensen - heeft geen toegang tot zuiver drinkwater. Dat zeggen de Verenigde Naties naar aanleiding van de Wereldwaterdag. Tegen 2015 zou de waterschaarste moeten gehalveerd worden, maar die doelstellingen lijken niet gehaald te zullen kunnen worden.


Opgemerkt wordt dat het watergebruik de jongste eeuw veel sneller gestegen dan de bevolking en dat die trend zich doorzet. In 1900 verbruikte de wereldbevolking van 1,6 miljard mensen 500 kubieke kilometer water verbruikten. In 2000 verbruikten 6 miljard inwoners 3.830 kubieke kilometer water. Landbouw neemt nog steeds het grootste deel daarvan voor zijn rekening.


“In delen van Azië, het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en Mexico verdwijnt het grondwater sneller dan op natuurlijke wijze kan worden hersteld,” aldus specialisten. “De opwarming van de aarde is een bijkomende factor in dit probleem. De droogte en het gebrek aan water hebben een belangrijke rol gespeeld bij het conflict in Darfur, dat daarmee één van de eerste oorlogen is die het gevolg zijn van de klimaatverandering.”


De Verenigde Naties stellen dat absolute waterschaarste nochtans een uitzondering is. “De meeste landen beschikken over voldoende water om aan de vraag te voldoen, maar slecht beheer zorgt er voor economische waterschaarste,” wordt er opgemerkt. “Dat is onder meer het geval in grote delen van Afrika, in Midden-Amerika, India, Laos en Cambodja.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home