Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, August 04, 2008

Ontslak huis en tuin

Slakken zijn verzot op ons vochtig klimaat. Na een forse regenbui zien we de slijmachtige weekdieren weer massaal de tuin in komen, huisslakken en naaktslakken. Toch zien tuinliefhebbers de diertjes liever niet komen. Als overtuigde planteneters kunnen ze je tuin ruïneren. Maar waarom zijn er tegenwoordig zoveel van? En wat is de beste manier om ze uit ons huis en onze tuin te houden?

“Reden van het grote aantal slakken is de zachte winter”, zegt Thierry Backeljau van het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, “Hierdoor konden de slakken en hun jongen gemakkelijk in leven blijven”.

Slakken hebben allemaal een andere taak in de natuur. Buiten rovers en grazers zijn het ook opruimers. In België zijn slakken vooral nuttig bij de vorming van humus. “Door het afgrazen van vegetatie zorgen ze ervoor dat het aantal plantensoorten toeneemt. Ze eten de snelgroeiende en dominante planten weg, zodat de traaggroeiende en meer zeldzame soorten ook een kans krijgen om op te groeien en de diversiteit stijgt. Kortom: slakken hebben ook positieve eigenschappen”, aldus Backeljau.

Slakkenvallen

Volgens de slakkenkenner zijn er veel mogelijkheden om de slakkenbevolking in te dijken, maar ze zijn zelden 100 procent effectief. “Je kan chemische middelen gebruiken, maar helaas zijn deze niet goed voor het milieu en zeker niet voor de tuin en de dieren die er in leven. Je kan ook gebruik maken van speciale slakkenvallen i.e. potjes die men in de grond ingraaft en vult met bier of melk waaraan men wat gist toevoegt. Slakken worden erdoor aangetrokken waardoor ze erin vallen en verdrinken. Maar deze val lokt vaak ook slakken van buiten de tuin."
"Je kan ook werken met natuurlijke barrières. Zo zijn er sommige planten zoals de Oostindische kers die slakken door hun sterke geur op afstand houden. En niet te vergeten zijn de natuurlijke vijanden zoals egels, vogels, padden en wormen. Je tuin vriendelijker maken voor deze rovers is ook een oplossing. Zo kan je in de handel een parasitair wormpje kopen en het verspreiden in je tuin. De wormpjes gaan actief op zoek naar slakken”.

Keldernaaktslak

Slakken dringen je huis binnen via keldergaten, deuren en ramen. Vaak zijn ze ook verstopt tussen je versgekochte groenten. In België is er een soort die vooral huizen en kelders prefereert. Ze wordt de keldernaaktslak genoemd. Keldergaten en andere openingen afdekken is het beste wat je kan doen. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home