Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, April 23, 2008

Houtactie voor berggorilla brengt 53.000 euro op

De houtactie die het Wereld Natuur Fonds vorig jaar september startte om de ernstig bedreigde berggorilla’s in Oost-Congo te redden, heeft tot op heden 53.000 euro opgebracht. De actie, die samen met vluchtelingenorganisatie UNHCR werd opgezet, voorziet duizenden vluchtelingen –die zich aan de randen van het Virunga Nationaal Park hebben gevestigd- in hun dagelijkse behoefte aan brandhout.

Met het geld van de actie wordt hout gekocht dat afkomstig is uit productiebossen. Zo wil het WNF voorkomen dat het leefgebied van de laatste 700 berggorilla’s op aarde wordt gekapt. De natuur in het Virunga Nationaal Park -dat sinds1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat- staat nog altijd onder druk door de grote hoeveelheid vluchtelingen die aan de rand van het park woont zolang de situatie niet veilig genoeg is om terug te keren naar hun dorp. Zij trekken dagelijks het bos in op zoek naar voedsel, water en hout. Wel heeft zich de afgelopen tijd een aantal hoopvolle ontwikkelingen voorgedaan in Oost-Afrika. Zo tekenden diverse rebellenbewegingen en het Congolese regeringsleger in januari van dit jaar een broze vrede

Ook streeft het WNF ernaar dat Virunga Nationaal Park verbonden wordt met andere beschermde gebieden in Uganda en Rwanda. Zo moet een grensoverschrijdend beschermd gebied ontstaan. Eind februari van dit jaar maakte de Nederlandse overheid bekend dat zij de komende 4 jaar 4,1 miljoen euro uittrekt voor zo’n samenwerkingsproject tussen natuurparken in de Democratische Republiek Congo (Virunga), Rwanda en Uganda. Het project wordt gecoördineerd door het WNF en verbetert het leven van de plaatselijke bevolking door natuur te beschermen; bijvoorbeeld door eco-toerisme in het leefgebied van de berggorilla te stimuleren. De opbrengsten van het toerisme en andere bedrijvigheid komen ten goede van de lokale gemeenschap. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home