Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Thursday, May 01, 2008

WNF helpt bedreigde Indische bruinvis

Medewerkers van het Wereld Natuur Fonds in China zetten begin april een 3-daagse reddingsoperatie op touw voor de Indische bruinvis in de Yangtze-rivier. 22 Exemplaren van deze bedreigde diersoort ondergingen een medische behandeling omdat ze gewond raakten tijdens de strenge winter die China heeft gehad.

Net als andere zeezoogdieren moet deze bijzondere ondersoort van de Indische bruinvis, die in de Yangtze leeft, aan het oppervlakte komen om lucht te krijgen. Maar door het abnormaal koude weer vroren grote delen van de Yangtze-rivier afgelopen winter voor het eerst in 30 jaar dicht.

De dieren stootten dus telkens hun kop als ze naar de oppervlakte kwamen en liepen diepe snijwonden op door de scherpe brokstukken ijs waar ze tegenaan zwommen. Vijf dieren bezweken de afgelopen maanden aan het letsel dat zij hierdoor opliepen.

Reden voor de medewerkers van het WNF in China en twee andere natuurbeschermingsorganisaties om de dieren begin april te hulp te schieten. In totaal zijn 22 Indische bruinvissen medisch onderzocht en behandeld. Vijf van deze dieren bleken zwanger te zijn. Daarnaast werden verschillende dieren voorzien van een zender om hun gedrag in kaart te kunnen brengen.

De Indische bruinvis verschilt van andere bruinvissen omdat hij geen rugvin heeft en een sterk gebold voorhoofd heeft. Het soort Indische bruinvis dat in de Yangtze voorkomt (Neophocaena phocaenoides asiaeorientalis) wordt bedreigd door de aanleg van dammen, overbevissing, verslechtering van de waterkwaliteit en landwinningsprojecten. In totaal leven nog ongeveer 2000 Indische bruinvissen in het wild. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home