Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, July 25, 2008

IJsbeer voor nieuwe bibliotheek Amsterdam

Een meer dan levensgrote, pluchen ijsbeer is wegens het Wereld Natuur Fonds in de hal van de nieuwe bibliotheek van Amsterdam terechtgekomen. De beer is daar onder veel bekijks per boot heen gevaren door de programmamakers Niels, Fynn en Boris van het jongerenprogramma VTWG (Veel Tijd, Weinig Geld) van de VPRO. Zij willen met hun programma de aandacht vestigen op de klimaatverandering en ze roepen op om de Noordpoolcampagne van het WNF te helpen.
Na een tocht over de Amstel, kwam de ruim twee meter hoge beer op een wit vlot aan land voor de nieuwe openbare bibliotheek, de OBA, in Amsterdam. Een prachtig, nieuw gebouw, waar de kleur wit enige betekenis heeft. De OBA is zeer energiezuinig gebouwd en hanteert allerlei vormen van duurzame energie en energie-opslag om zo min mogelijk CO2 uit te stoten. En dat is precies wat het onderwerp van de Noordpoolcamapgne van het WNFis: minder energie gebruiken en meer productie van schone energie om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk in te perken, en de Noordpool wit te houden.
Aan boord van het schip was ook ex-WNF-Ranger Philip de Roo (23), die helemaal gefascineerd is door het Noordpoolgebied. Samen met twee vrienden trok hij in mei en juni over de Groenlandse ijskap voor de Notice Expedition. Een volledig klimaatneutrale expeditie, van 2500 kilometer. Per slee, op ski's, met vliegers om de grote afstand af te leggen. Philip vertelt in deze aflevering van VTWG over ijsberen die - door de honger - steeds vaker hun leefgebied verlaten en mensen opzoeken.
Hans van Velzen, de directeur van de nieuwe Amsterdamse bibliotheek, reageerde zeer enthousiast op het geschenk. De ijsbeer krijgt voorlopig een ereplaats in de hal. Uiteindelijk zal hij te zien zijn op de kinderboekenafdeling. Direct nadat de beer op het bordes van de bibliotheek was gezet, zwermden er kinderen omheen. En iedereen wilde natuurlijk de rug van het enorme beest beklimmen. Hans van Velzen: Je ziet wat voor uitwerking dit dier heeft op kinderen, maar ook op volwassenen. Iedereen wordt er blij van. Terwijl gelijktijdig het verband met het klimaat direct in het oog springt."
Het doel van de beer is dat het een soort ontmoetingspunt wordt met het Wereld Natuur Fonds, met informatie over de WNF-Rangers en de Bamboeclub. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home