Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, April 29, 2008

Kolossale inktvis onder het mes

Een van de tot nog toe grootste gevangen Kolossale inktvissen (Mesonychoteuthis hamiltoni) gaat in Nieuw-Zeeland onder het mes. Maandag zijn wetenschappers begonnen de 495 kilogram zware en tien meter lange koppotige diersoort te ontdooien.

Vissers op zoek naar stokvis hadden het monster 14 maanden geleden in de Antarctische zee per toeval naar boven gehaald. Biologen onthaalden de vangst gretig omdat de kolos uit de diepzee nog in leven was en daardoor volledig intact, toen de vissers hem aan boord brachten.

Sedert dan hebben de professionals van het nationaal museum Te Papa in Wellington aan een omvangrijk actieplan gewerkt. De ontleding kan live op het internet gevolgd worden. Zeebiologen uit de hele wereld hebben grote belangstelling getoond, omdat het over een dier gaat waarover weinig gekend is. Ze leven op meer dan 300 meter diepte en worden slechts zelden gevangen.

De deskundigen hebben de inktvis, een nog grotere soort dan de reuzeninktvis, zondag al uit de diepvries gehaald, waarin hij maanden vers werd gehouden. Ze moesten het dier evenwel snel weer in de koeling bergen, toen bleek dat het sneller ontdooide dan werd gedacht.

De wetenschappers zullen 30 april pas rond de tafel staan. "We moeten op grond van vermoedens werken", zei de vooraanstaande Nieuw-Zeelandse inktvissenexpert Steve O’Shea. "We willen hem noch gekookt noch in rotte toestand onderzoeken".

Het exemplaar behoort tot de soort van de Mesonychoteuthis hamiltoni, de grootste inktvissensoort ter wereld. Hij heeft een enorme kop met grote ogen, en naast de acht kortere vangarmen twee tentakels, die op de uiteinden haken hebben. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home