Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, May 02, 2008

Afkoelingsfase zal aardopwarming weldra fnuiken

De komende tien jaar zou de temperatuur op Aarde wel eens gewoon stabiel kunnen blijven. Dat zou volgens wetenschappers het gevolg zijn van natuurlijke klimaatcycli, waarbij we nu een afkoelingsfase tegemoet komen.

Duitse klimatologen schreven hun ondervindingen in het blad Nature, maar stellen dat de temperaturen tegen 2020 weer stevig naar de hoogte zullen klimmen.

Alles zou relatief zijn met de natuurlijke cyclus van de oceaantemperaturen, beter bekend als de Atlantische Multidecimale Schommeling. De oorzaak van de schommeling is nog niet goed gekend, maar ze vindt om de 60 à 70 jaar plaats.

De onderzoekers benadrukken dat het moeilijk is om voorspellingen te doen omdat er weinig gegevens beschikbaar zijn over belangrijke processen zoals de Golfstroom die warmte meedraagt naar de noorden van de Atlantische Oceaan. Desondanks is nu aangetoond dat de temperatuur die wordt aangedragen naar Noord-Atlantische wateren aan het afkoelen is.

Voor de wetenschappelijke wereld is deze bevinding niet erg verrassend. De snel stijgende temperaturen in de jaren '90 werden al aan die oceaancycli toegeschreven. De onderzoekers zeggen dat hiermee de langetermijnvoorspellingen niet worden tegengesproken en dat de gemiddelde temperatuur binnen enkele tientallen jaren hoger zal liggen dan nu.

"Voor overheden is deze bevinding belangrijk om daar hun beleid op af te stellen", zegt Noel Keenlyside van de Universiteit van Kiel. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home