Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Thursday, April 17, 2008

Zeespiegel stijgt veel sneller dan verwacht

De zeespiegel stijgt wereldwijd duidelijk sneller dan verwacht. Dat werd bekendgemaakt op de jaarvergadering van de Europese Geowetenschappelijke Unie in Wenen. Waterdeskundigen menen dat vooral het dramatisch snel afsmelten van de gletsjers daarvoor verantwoordelijk is. "Terwijl de zeespiegel in de afgelopen tweeduizend jaar slechts rond de 20 centimeter steeg, zou hij alleen al deze eeuw 80 tot 150 centimeter stijgen", sprak hydrologe Svetlana Jevrejeva.

Dat cijfer ligt ongeveer driemaal hoger dan de huidige berekeningen van het klimaatpanel van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). "Onder wetenschappers worden de schattingen van het IPCC als conservatief beschouwd", meent Simon Holgate van het Proudman Oceanographic Laboratory in Liverpool.

Smeltende ijsvlaktes en gletsjers

Volgens de berekeningen stromen door de versnelde opwarming van de aarde steeds meer watermassa's van de smeltende ijsvlaktes van Groenland, Antarctica en de wereldwijd sneller smeltende gletsjers in de oceanen. Wat de dramatische stijging van de zeespiegel precies voor gevolgen zal hebben, kunnen de deskundigen nog niet voorspellen. Duidelijk is wel dat vooral de armste en dichtstbevolkte landen zwaar getroffen zullen worden. Zo zal de Volksrepubliek China ongeveer 72 miljoen mensen noodgedwongen moeten verhuizen. En als de berekeningen kloppen, dan is tegen het jaar 2100 ongeveer 90 procent van het dichtbevolkte land Bangladesh overstroomd. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home