Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, April 16, 2008

Wereld Natuur Fonds wil windmolenpark aan Noordzee

In de Noordzee moet een windenergiepark komen met een capaciteit van zesduizend megawatt. Dat is gelijk aan de productie van zes energiecentrales, stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF). De oproep is onderdeel van een WNF-campagne tegen de aantasting van de Noordpool. Het WNF stelt dat het park er moet komen om in 2020 een vijfde van het Nederlandse energieverbruik duurzaam te laten zijn. De milieuorganisatie zegt op basis van representatief onderzoek dat acht op de tien Nederlanders voor het energiepark in de Noordzee zijn.

Uit de peiling komt ook naar voren dat het gemiddelde huishouden vijf energiebesparende maatregelen neemt, meldt het WNF. Het gaat dan onder meer om het uitzetten van de standby-knop op apparaten (73 procent), isolatie van de woning (57 procent) en overstappen op groene stroom (41 procent). Volgens de organisatie is een drastische daling van de uitstoot van broeikasgas en de inzet van schone energie 'onontbeerlijk' om de aantasting van de Noordpool tegen te gaan.

"De Noordpool is onmisbaar als koelelement voor het klimaat op aarde. De aantasting gaat sneller dan de wetenschap had voorzien", stelt het WNF, dat zich met de campagne onder andere sterk wil maken voor de ijsbeer. "Computermodellen over het smelttempo van het zee-ijs worden ingehaald door de praktijk. Als er niets gebeurt, dan zullen aan het eind van deze eeuw twee van de drie ijsberen verdwenen zijn." Het WNF wil dat de politiek meer ruimte schept voor initiatieven voor duurzame energie. "Ondernemers moeten zonder verlammende inspraakprocedures aan het werk", zegt een woordvoerder. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home