Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, April 18, 2008

Lucht- en scheepvaart stoten meer CO-2 uit

De CO2-uitstoot van de scheepvaart en luchtvaart is toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Milieu- en Natuur Planbureau (MNP) over de CO2-emissies in 2006. De uitstoot van luchtvaart nam volgens het MNP sinds 1996 toe van vijf naar elf megaton. De scheepvaart zag de uitstoot in diezelfde periode stijgen van 34 naar 56 megaton. De totale uitstoot zonder de lucht- en scheepvaart was in 2006 208 megaton, drie procent minder dan het ijkjaar 1996.

Volgens een woordvoerder van het MNP is die daling toe te schrijven aan het feit dat Nederland steeds meer elektriciteit importeert uit het buitenland. De CO2-uitstoot van de scheep- en luchtvaart tellen niet mee bij het internationale Kyoto-verdrag. Hierin hebben landen afgesproken dat ze de uitstoot van broeikasgassen omlaag brengen. Jaarlijks rapporteren zij die aan de Verenigde Naties.

Milieudefensie is niet te spreken over de grote CO2-last van schepen en vliegtuigen. "De daling van onze CO2-uitstoot wordt volledig teniet gedaan", zegt campagneleider Klimaat. "De uitstoot van de schepen is vergelijkbaar met die van maar liefst 25 kolencentrales", voegt hij toe. Als de cijfers van de scheep- en luchtvaart wel bij de totale uitstoot waren opgeteld, was de totale CO2-uitstoot negen procent meer geweest dan in 1996, stelt Milieudefensie.

De milieubeweging roept het kabinet daarom op om er alles aan te doen juist de uitstoot van schepen en vliegtuigen af te remmen. "Om klimaatverandering tegen te gaan, kunnen we onze ogen niet sluiten voor deze vervuilende transportsectoren." (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home