Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, February 11, 2008

Laagste aantal ozonpieken in 30 jaar

Het aantal dagen waarop de Europese informatiedrempel werd overschreden, was het laagste sinds het begin (1979) van de ozonmetingen in de drie gewesten. "De kwaliteit van de zomer is de grote determinant. Door het beperkte aantal dagen met hoge maximum temperaturen en het lagere aantal uren zon, registreerden we in 2007 veel minder ozonpieken, " zegt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, IRCEL.

"Dit is ook wel het gevolg van de Europese maatregelen, die zorgen voor minder uitstoot van ozonprecursoren. Hoewel het aantal pieken laag was, blijft de jaargemiddelde ozonconcentratie wel jaar na jaar toenemen. Dit heeft dan weer vooral te maken met de economische groei in China en India waardoor de emissie van luchtvervuilende stoffen in die landen toeneemt en een belasting betekent voor het hele noordelijk halfrond. Dit vormt dus een mondiaal probleem", aldus Fierens.

In 2007 registreerden de luchtkwaliteitsmeetnetten van de drie gewesten 2 ozondagen (in Vlaanderen worden de meetnetten uitgebaat door de Vlaamse Milieumaatschappij). Dat zijn dagen waarop de EU-drempelwaarde voor het inlichten van de bevolking (meer dan 180 microgram per kubieke meter per uur), op minstens één meetplaats in België overschreden wordt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home