Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, February 12, 2008

Bijensterfte veroorzaakt ongerustheid

In de bijenkasten van de Gentse universiteit blijkt 30 tot 40 procent van de dieren overleden - door een mijt - en dat is alarmerend, volgens professor Frans Jacobs. "In de mondiale rangschikking van economisch belangrijkste 'landbouwdieren' staan bijen op de tweede plaats. Enkel runderen brengen nog meer geld op. Bijen zijn economisch belangrijker dan varkens of kippen. Zonder bijen is er geen landbouw", zegt Jacobs.

De ongerustheid beperkt zich niet tot ons land alleen. Over de hele wereld sterven bijen tegen een angstaanjagend tempo. Professor Jacobs was de voorbije dagen bijvoorbeeld in Frankrijk, waar zijn collega's spreken over verliezen tot 56 procent in sommige regio's. In Zwitserland loopt dat aantal op tot 60 procent. Ook in Groot-Brittanniƫ wordt de alarmbel geluid. "We maken ons ernstig zorgen", zegt Norman Carreck, entomoloog en adviseur van de British Bee Keeper Association (BBKA). "Vorig jaar verloren ervaren imkers plotseling hele kolonies in mysterieuze omstandigheden. Ook dit jaar worden er weer grote verliezen opgetekend." De Britse minister van Milieu en Landbouw Jeff Rooker ziet de toekomst somber in. "De bijengezondheid is bedreigd. Als we er niets aan doen, dan zou onze bijenpopulatie over tien jaar wel eens uitgeroeid kunnen zijn", waarschuwde hij in een toespraak. De BBKA herhaalde deze week dan ook haar oproep aan de regering om meer geld vrij te maken voor onderzoek naar de bijensterfte.

Bijen zijn verantwoordelijk voor niet minder dan twee derde van onze voedselketen. Ze bestuiven een kleine honderd oogsten, zoals appels, kiwi's, perziken, noten, broccoli, asperges en selder. Bovendien rekenen ook diverse landbouwgewassen op de hulp van bijen. In essentie hebben alle bloeiende planten bijen nodig om te overleven. Of zoals de Britse entomoloog Norman Carreck het verwoordt: "Voor alles wat lekker is, hebben we bijen nodig. Zonder bijen blijf je zitten met een bruine wereld en moeten we vooral granen eten."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home