Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, January 23, 2008

Warme winter brengt amfibieën in de war

De voorbije nachten lag de minimumtemperatuur in Vlaanderen rond 10° C, uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Hierdoor slaat de biologische klok van een aantal dieren op hol. Door de hoge temperatuur en luchtvochtigheid zijn heel wat amfibieën vroegtijdig wakker geworden. Kikkers, padden en salamanders trokken al in behoorlijke aantallen naar hun voortplantingspoel. Dat is best uitzonderlijk want doorgaans start die trek pas midden februari, begin maart.

Amfibieën verblijven in de winter meestal niet in het water maar houden een winterslaap verstopt onder bladeren, takken of in de grond. In het voorjaar trekken ze naar beken en poelen om er te paren en eitjes af te zetten. Door het dichte Vlaamse wegennetwerk moeten heel wat amfibieën tijdens die tocht een straat oversteken. Wanneer een auto hun pad kruist, eindigt zo’n tocht vaak in een platte dood.

Om deze verkeersslachtoffers te voorkomen, organiseert Natuurpunt paddenoverzetacties. Schermen leiden de padden naar emmers die door vrijwilligers regelmatig geleegd worden aan de veilige zijde van de straat. In 2007 redde Natuurpunt meer dan 100.000 amfibieën, ongeveer 83 procent waren padden en meer dan 10 procent kikkers.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home