Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, January 18, 2008

Klimaatverandering bedreigt inheemse vogelsoorten

Vlaanderen dreigt door de klimaatverandering tal van inheemse vogelsoorten te verliezen. De graspieper, de watersnip en de spotvogel zullen hier aan het eind van de eeuw geen geschikt broedgebied meer vinden. Dat blijkt uit de klimaatatlas die Birdlife International deze week publiceerde.

De atlas beschrijft de mogelijke impact van een klimaatopwarming van 3 graden Celsius op de verspreiding van vogelsoorten aan het eind van deze eeuw. Dat is een gemiddeld scenario dat niet meer te ontlopen lijkt.

Vlaanderen evolueert dan naar een submediterraan klimaat. Dat kenmerkt zich door zachte winters en een droge warme zomer. Om te kunnen overleven zullen veel vogelsoorten hun habitat gemiddeld zo'n 500 kilometer noordwaarts moeten verschuiven. Ongeveer een derde van de huidige broedvogelsoorten zal aan het eind van de eeuw niet meer in Vlaanderen kunnen voorkomen.

"De veranderingen worden dramatisch", zegt bioloog Marc Herremans van Natuurpunt. "Dit is niet zomaar sciencefiction die aan het eind van de eeuw zal plaatsvinden. We zien de gevolgen nu al." Zo gaat de graspieper al sterk in aantal achteruit. Volgens Natuurpunt is onmiddellijke actie noodzakelijk, te beginnen met de vermindering van de CO2-uitstoot en een betere bescherming van natuurgebieden.

Voor andere soorten die nu in Zuid-Europa voorkomen, wordt het hier wel geschikt om te leven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home