Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, October 26, 2007

De Zoom en de Kalmthoutse heide vernieuwd

De komende maanden zullen de aangrenzende natuurgebieden een metamorfose ondergaan. In het kader van een heideherstelproject zal door de Vereniging Natuurmonumenten (NL) en het Agentschap voor Natuur en Bos (BE) 65 hectare dennenbomen gekapt worden. Open natuur zal in de plaats komen van gesloten bossen, daar waar deze aansloten op open zand en heide. De natuurgebieden behoren tot de beschermde leefgebieden in Europa waar specifieke fauna en flora groeien en leven.

Bedoeling van de kapactie is dat oorspronkelijke gewassen zich kunnen uitbreiden of opnieuw vestigen. In dit geval gaat het over struikhei, dophei, klokjesgentiaan, witte en bruine snavelbies en zonnedauw. Verscheidene diersoorten zullen ook tevreden zijn met de nieuwe situatie: de gladde slang, loopkevers en broedvogels.

De open gebieden op de heide zullen door het omkappen van de dennenbomen weer verbonden worden, waardoor een ecologische verbindingszone gecreƫerd wordt. Hierdoor kan er opnieuw uitwisseling tussen de soorten plaatsvinden en krijgen deze een groter leefgebied. Groepen dennen en markante, oude bomen zullen blijven staan, onder meer omdat ze belangrijk zijn voor broedvogels als de nachtzwaluw en de boomleeuwerik. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home