Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, November 14, 2007

Mezen overspoelen Vlaanderen

Twee jaar geleden behaalde het aantal mezen in Vlaanderen een recordniveau. Dit jaar wordt ons land opnieuw overspoeld door een miljoen mezen. Het gaat vooral om pimpel- en koolmezen, maar er zitten ook zwarte mezen bij. De vogels komen vooral uit Baltische landen, Rusland en Polen. Dat werd opgemeten uit de informatie die de ringen van de vogels weergaven.

Sedert tien jaar tekent zich al een trend af in het Vlaamse vogellandschap. Grotere invasies van zaad- of vruchtetende vogels zangvogels komen naar Vlaanderen in de herfst. Vanaf september werd op trektelposten van Natuurpunt al een verschil gemerkt in het aantal zwarte mezen dat passeerde. Eind oktober passeerden honderdduizenden koolmezen onze streken. Deze werden gevolgd door een indrukwekkend aantal pimpelmezen.

Wetenschappelijke ringers die samenwerken met de Belgische Ringdienst hebben de voorbije weken zo veel mogelijk vogels gecontroleerd aan de hand van hun metalen ring. Daaruit blijkt dat de meeste vogels geringd zijn in de Estland, Letland, Litouwen, Rusland en Polen. Of de vogels hier ook zullen blijven is onduidelijk. Veel koolmezen trokken in 2005 door Vlaanderen om meer zuidelijk te gaan overwinteren. De hoeveelheid voedsel in de bossen zal mee bepalen of de vogels ’s winters blijven hangen in Vlaanderen. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home