Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, March 24, 2007

Oudste stukje aarde bevindt zich in Groenland

Het oudste stuk aardkorst bevindt zich op Groenland. Dat blijkt uit een rapport van een internationaal team van geologen. Bij een onderzoek van rotsformaties stuitten de wetenschappers naar eigen zeggen op een vulkanische gesteenteformatie die 3,8 miljard jaar geleden moet zijn gevormd in een breukzone op de oceaanbodem.


Volgens de wetenschappers is die herkomstdatum relatief kort na het ontstaan van de vaste aarde, naar schatting 4,5 miljard jaar geleden. De formatie ligt aan de westkant van Groenland, hoog in de bergen. De structuur van de formatie lijkt op een stapeling van kussens, die ontstaat als hete lava diep onder water aan het oppervlak komt.


Nog steeds wordt op breukvlakken midden op de oceaanbodems nieuwe aardkorst gevormd. Dat proces is één van de drijvende krachten achter de plaattectoniek, het bewegen van de continenten. De vondst van het extreem oude vulkanische gesteente maakt volgens de onderzoekers een einde aan de discussie of plaattectoniek van meet af aan een rol speelde op de planeet aarde, of pas later is opgekomen. Uit het onderzoek moet nu duidelijk bleken dat er altijd sprake geweest is van bewegende aardschollen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home