Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, March 31, 2007

Amerika wil bescherming diersoorten uithollen

De Amerikaanse regering heeft de grizzly-beer na dertig jaar officieel van de lijst met bedreigde diersoorten geschrapt. De bescherming van de grizzly heeft veel bijgedragen tot de overlevingskansen van de soort, maar toch wil de Amerikaanse regering de wet op beschermde diersoorten uithollen, tot grote woede van natuurorganisaties.


In 1975 leefden er in het Yellowstone Park, buiten Alaska de enige plek waar grizzly’s aangetroffen kunnen worden, nog amper tweehonderd exemplaren. Nu leven er in en rond het park zeshonderd beren. Ook de populaties van de grijze wolf en de Amerikaanse zeearend, het nationaal symbool van de Verenigde Staten, hebben zich hersteld. Ook deze soorten wil de overheid van de lijst met beschermde soorten halen.


Volgens een aantal republikeinen, houtbedrijven en grondbezitters vormen deze voorbeelden echter een uitzondering. Zij voeren aan dat de wet slechts één procent van de beschermde diersoorten heeft geholpen. Voor 63 procent van de opgesomde soorten is er volgens hen niets veranderd, terwijl andere soorten er zelfs verder op achteruit zijn gegaan. De wet heeft volgens hen dan ook geen nut.


Tegelijkertijd richt de wet volgens hen veel economische schade aan. Ze voeren daarbij aan dat projectontwikkelaars geregeld plannen voor nieuwe woonwijken moesten schrappen omdat er plots een zeldzaam dier werd ontdekt, terwijl ook bossen niet zomaar konden worden gekapt. Een aantal republikeinen probeerde enkele jaren geleden de wet af te zwakken. Ze slaagden er echter niet om hun plan door te drukken.


Maar nu blijkt de Amerikaanse overheid plannen te koesteren om de wet op de beschermde diersoorten toch te veranderen. Daarbij zou men niet langer de federale overheid, maar de individuele staten de verantwoordelijkheid geven over bedreigde diersoorten. Natuurorganisaties hebben daar echter furieus op gereageerd.


Als het aan de individuele staten had gelegen, waren de grizzly en de grijze wolf volgens de natuurorganisaties immers nooit gereïntroduceerd geweest. Zo wordt erop gewezen dat Idaho en Wyoming, de thuisstaten van het Yellowstone Park, tien jaar geleden tegen de terugkeer van de grijze wolf waren. De politici deinsden immers terug voor de tegenstand van hun ranchers, die vreesden voor hun schapen en koeien.


De regering van George W. Bush wil het in de toekomst ook moeilijker maken om een soort de status van bedreigde diersoort te geven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home