Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, March 24, 2007

Aardbeien bedreigen Spaans werelderfgoed

De consument moet het verbruik van Spaanse aardbeien vermijden. Dat zegt het World Wildlife Fund (WWF). Volgens de natuurorganisatie heeft de teelt van de aardbeien een catastrofale impact op het natuurgebied van de Coto Donana, een regio met wetlands in het zuiden van Spanje die tot het werelderfgoed van de Unesco behoren.


“Spaanse aardbeien zijn in de winkels te koop van januari tot april,” benadrukt het WWF. “Maar wie die producten koopt, draagt bij tot de vernietiging van het Iberisch natuurlijk milieu. De aardbeiteelt heeft een catastrofale invloed op het leefmilieu.” Ongeveer 95 procent van de Spaanse aardbeien worden geteelt in een gebied van 5.000 hectaren rond het nationaal park Coto Donana.


Het Coto Donana staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Maar door de irrigatie van de aardbeivelden is de aanvoer van water naar de Donana-moerassen volgens het WWF met vijftig procent gedaald. “Daardoor dreigt één van de belangrijkste moerasgebieden van de Europese Unie drooggelegd te worden,” aldus de organisatie.


Het WWF stelt daarbij dat 40 procent van de boerderijen en 50 procent van de waterputten die werden aangelegd, geen vergunning hebben. Daarnaast wordt gesteld dat de productie bovendien voor een zware vervuiling zorgt, met 4.500 ton plastic afval per jaar en het gebruik van bromomethaan, een pesticide waarvan het gebruik in de Europese Unie verboden is.


Spanje produceert jaarlijks ongeveer 330.000 ton aardbeiden. De helft daarvan wordt geëxporteerd, vooral naar Duitsland en Frankrijk.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home