Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, March 31, 2007

Aanspoelend riet belast Ijzermonding

Hoewel doorgedreven natuurinrichtingswerken de voorbije jaren gezorgd hebben voor een opmerkelijke herstelling van het natuurreservaat Ijzermonding in Nieuwpoort, blijven aanspoelend riet en zwerfvuil nog steeds voor overlast zorgen. Ook recreanten met jetski’s en andere toeristische activiteiten storen broedende vogels en andere dieren.


De situatie in het natuurreservaat Ijzermonding is er de jongste jaren grondig op vooruit gegaan. “Tal van vogels komen er overwinteren en ook het broeden komt weer op gang, maar toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn,” schrijft Het Nieuwsblad. Zwerfvuil en aanspoelend riet veroorzaken nog steeds overlast.


“Er komt nog steeds heel wat zwerfvuil in het reservaat terecht, vertelt natuurgids Walter Wackenier aan de krant. Hij voegt er aan toe dat het grootste deel daarvan via het sluizencomplex in het natuurgebied terecht komt. Daar zit zelfs giftig afval tussen, maar de natuurgids voegt er aan toe dat de situatie eigenlijk nog relatief goed meevalt.


Opvallend is dat de invoering van de recuperatiebelasting op elektrische toestellen er blijkbaar voor gezorgd heeft dat er geen koelkasten of televisietoestellen meer gedumpt worden. Maar zwerfvuil is niet het enige probleem in Ijzermonding. Er spoelt ook veel riet aan, afkomstig uit waterlopen waar door verstevigingwerken de rietkragen beschadigd worden en het riet meegevoerd wordt.


De natuurgids merkt daarbij op dat de aannemers van dergelijke werken ook vergoed worden om zwerf- en ander vuil op te ruimen. “Het riet, weliswaar organisch afval dat door strandvlooien wordt verwijderd, verrijkt de bodem,” merkt Wackenier op. “Daardoor krijgen distels en netels meer kans krijgen om te woekeren.''


De naderende zomer betekent echter ook de terugkeer van jetski's, kleine helikopters en parasailers die de tijdens hoogtij rustende vogels nogal kunnen traumatiseren. Opvallend is echter ook dat er weer geregeld zeehonden hun weg in de havengeul vinden en in het gebied komen rusten. Er zijn plannen om het strand te verhogen, in de hoop dat de dieren ook zouden beginnen te kweken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home