Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, February 08, 2008

De Lijn investeert in milieuvriendelijke bussen

Vanaf volgende maand start De Lijn met de plaatsing van roetfilters op 127 bussen met een Euro 3 motor. 150 bussen met dezelfde motor krijgen een gecombineerde installatie van roetfilter en NOx-reductie. Roetfilters voor de overige 435 lijnbussen met een dergelijke motor worden dit jaar nog besteld. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Verkeer Kathleen Van Brempt op een vraag van Marleen Van Den Eynde.Euro

Tot nog toe werden er roetfilters geplaatst op 679 van de 761 bussen met een Euro 2 motor. Op de 82 resterende bussen was het technisch niet mogelijk deze aan te brengen. De meest milieuonvriendelijke bussen worden geleidelijk vervangen door nieuwe. De meest recente bestelling van 214 bussen betreft voertuigen met een Euro 5 motor voorzien van een roetfilter. Hoe hoger de nummer, hoe milieuvriendelijker de motor.

Van Brempt maakte eind 2007 al bekend dat ze de komende drie jaar 15,8 miljoen euro vrijmaakt voor de aankoop van 50 hybride bussen die afwisselend op een diesel- en elektrische motor rijden. Deze bussen, die zowel op vlak van geluid als emissies voordelen hebben, worden ingezet in Leuven, Brugge en Gent. Sinds midden vorig jaar loopt in Antwerpen een proefproject met een hybride brandstofcelbus of waterstofbus.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home