Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, November 17, 2007

Leeuwerikenheide krijgt inheems bos

Vrijwilligers hebben een aantal werken uitegevoerd om de Leeuwerikenheide in Averbode Bos en Heide in haar oude glorie te herstellen. De uitheemse naaldbomen maken plaats voor typische heidesoorten van weleer. Het initiatief is afkomstig van Natuurpunt en de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM), die van de Leeuwikenheide opnieuw een open vlakte hebben gemaakt.


Dat is volgens Natuurpunt slechts een begin. Bedoeling is om in totaal 540 hectare bos onder handen te nemen, waarbij er geleidelijk opnieuw een inheems bos zal gecreƫerd worden. Omdat er erg veel snelgroeiende, uitheemse bomen geplant zijn, zoals de Corsicaanse den, is het een erg donker bos geworden. Dat willen de natuurverenigingen op termijn weer veranderen.


Op termijn wordt het bos ook toeristisch opengesteld. Daarom zullen er ook nieuwe wandelpaden aangelegd worden en worden enkele oude vennen hersteld. In Averbode Bos en Heide had zich met de jaren een ecosysteem ontwikkeld. Dat gaat volgens Natuurpunt niet verloren. Enkel de uitheemse boomsoorten maken op termijn plaats voor heide en inheemse bomen. Dat zijn waardevolle boomsoorten met veel meer ecologische waarde dan het huidige houtbos. Zo wordt niet geraakt aan het Eikenbos, dat wel een grote ecologische waarde heeft.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home