Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, October 15, 2007

Brazilië gelooft in toekomst olifantsgras

Na decennialang onderzoek is olifantsgras voor Brazilië de meest belovende biobrandstof. De middelgrote Braziliaanse stroomproducent Sykue Bioenergia zal volgend jaar een eerste elektriciteitscentrale bouwen die met olifantsgras gestookt wordt. Het bedrijf zal dertig miljoen investeren. De brandstof wordt op 4.000 hectare akkers in de buurt van de centrale geteeld.

Oorspronkelijk komt olifantsgras uit Afrika. De plant, die drie tot zeven meter hoog kan worden wordt in Brazilië al een eeuw gekweekt als veevoeder. Droog olifantsgras kan in een verbrandingsoven 25 eenheden energie leveren voor elke eenheid energie die nodig was om het te produceren. Olifantsgras kan 30 tot 40 ton biomassa leveren, per hectare en per jaar, dat is ongeveer het dubbele van eucalyptus, zeer populair in Brazilië. Daarbij heeft olifantsgras minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig dan andere landbouwgewassen.

De productiviteit van het olifantsgras zit volgens onderzoek nog niet aan zijn grens. De 200 bekende soorten werden geselecteerd op basis van hun voedingswaarde voor de veeteelt. Een dochterbedrijf van Embrapa selecteerde nu drie soorten die voor het leveren van energie uiterst geschikt zijn. Enig nadeel aan de grassoort is dat ze veel water nodig heeft, slecht droogt en moeilijk gecomprimeerd kan worden. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home