Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, October 23, 2007

Minder doden door milder klimaat en griepdaling

Op basis van cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) heeft de Artsenkrant gemeld dat het sterftecijfer daalt. Dit is ondermeer te verklaren door het mildere klimaat, maar ook door het dalende aantal griepgevallen. Het WIV berekende overigens dat er in Belgiƫ dit jaar vierduizend doden minder zullen hebben dan in 2002. In Nederland zouden er volgens vergelijkbaar onderzoek tienduizend doden minder vallen.

Het onderzoek van het WIV kwam er op vraag van Artsenkrant, die de situatie in ons land wilde laten onderzoeken. Dat het aantal sterfgevallen daalt is onder meer te verklaren door het zachtere klimaat. De hittegolven van 2003 en 2006 veroorzaakten onder ouderen vooral veel sterfgevallen. Deze zomer bereikte de temperatuur lagere maxima, waardoor het sterftecijfer lager lag.

Ook griep heeft een belangrijk effect op het sterftecijfer. Tijdens de griepgolf in 2003/2004 stierven beduidend meer mensen dan in de periode erna, waar de cijfers lager dan gemiddeld lagen. In de daaropvolgende jaren 2005, 2006 en 2007 kwam griep verhoudingsgewijs minder vaak voor.(LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home