Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, October 01, 2007

BPK denkt aan grote plantenserre

Op dit ogenblik loopt in Hoogstraten een openbaar onderzoek voor de bouw van een serre van 8,6 hectare, een oppervlakte die te vergelijken is met twaalf voetbalvelden. De serre wordt gebouwd in opdracht van Belgische Plantenkwekerij (BPK) uit Duffel en levert vijftien nieuwe banen op. De nieuwe site geeft BPK de mogelijkheid zich te vestigen in de Noorderkempen en nadien ook in thuisbasis Duffel een renovatie door te voeren.


In Hoogstraten roept het nieuwe project echter herinneringen op aan Belgicaplant. Dat Nederlandse bedrijf wilde in 2000 net buiten het centrum van Hoogstraten een serrecomplex van vijftien hectare neerzetten. Na protest van de buurtbewoners werden de plannen toen echter opgeborgen. Gunter Vercammen, directeur van BPK stelt dat het hier over een kleinschaliger project gaat en bovendien veel verder van de stadsrand van Hoogstraten.


Vlakbij de E19 zal de hinder van het transport volgens Vercammen ook tot een minimum beperkt blijven. Het is de bedoeling dat BPK met deze nieuwe vestiging vaste voet aan de grond krijgt in de Noorderkempen, een tuinbouwgebied in ontwikkeling. Daar wordt de markt op dit ogenblik overspoeld door Nederlandse plantenkwekers, terwijl heel wat tuinders in de regio wat graag een Belgische leverancier zouden zien.


Gunter Vercammen wijst er nog op dat de serre zal voldoen aan de strengste milieunormen. Er komt een schermdoek om lichtpollutie tegen te gaan, er zal verwarmd worden met gas en BPK zal gebruik maken van de modernste technieken om zo weinig mogelijk energie te verbruiken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home