Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Thursday, January 31, 2008

Groene hype in de VS

Het begon als een leuk initiatief van een paar vrienden, maar intussen haalde Green Armada al meer dan 60 ton vuilnis boven uit Amerikaanse rivieren en beken. Van op een vrachtbootje vissen duizend vrijwilligers rommel op die niet in het water hoort. De milieubeweging is een hit in de VS.

De broers Jeff, John en Vince Albanese en hun neef Mark Maksimowicz ergerden zich aan de vervuiling van de kreken en baaien waar ze als kinderen gingen vissen en varen.

Na een etentje aan de waterkant in St. Petersburg, een stadje aan de baai van Tampa, namen twee van de vier stichters ontslag om zich voltijds te wijden aan het opruimwerk. Met hun spaarcenten kochten ze een bootje. De stichters legden 200.000 dollar samen voor de Miss Mia, een vrachtbootje van 7,3 meter, het werkmateriaal en de biologisch afbreekbare zakken waarin Green Armada het dobberende vuilnis verzamelt

Green Armada gaat er prat op al meer dan 62 ton vuilnis uit de veel bevaren wateren bij Clearwater, St. Petersburg en Tampa te hebben gehaald. Van op het dek van de Miss Mia vist ze van alles op: hun vangst varieert van plastic verpakkingen tot winkelkarretjes en meubels. Binnenkort neemt de groep ook aan de Amerikaanse westkust een schip in de vaart. Die gaat onder meer aan de slag in de wateren in de buurt van Los Angeles. In een tiental andere steden, waaronder New Orleans en New York, staan ook al afdelingen op stapel.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home